Tandartsen tekort België

België krijgt binnenkort een probleem als gevolg van een tekort aan tandartsen. Doordat mensen hun gebit langer behouden en minder snel overstappen op een kunstgebit, neemt de vraag aan tandheelkundige zorg meer toe, dan de groei van het aantal tandartsen.

Vanaf 2011 trekken Vlaamse tandartsen naar Nederland, omdat ze hier meer kunnen verdienen met minder werk. De vergrijzing van de Belgische tandartsen is ook een probleem: de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 52 en de 55 jaar, meldt de VBT (Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen). Bovendien neemt circa 10% van de tandartsen geen nieuwe patiënten meer aan.

Er zijn nu al wachtlijsten voor dringende en niet-dringende behandelingen en dat gaat voorlopig niet veranderen. Nieuwe patiënten met dringende problemen krijgen bij vier op de tien tandartsen trouwens nu al geen voorrang meer.

Dus is er een “run” gekomen op de studie voor tandarts. Begin juli waren er maar liefst 11% meer kandidaten voor het toelatingsexamen arts en tandarts in Brussel: in totaal 5.289 inschrijvingen. Markant detail is dat één op de vijf kandidaten uit Nederland komt.

Later bleek dat zo’n 14,7% van de kandidaten was geslaagd. Wie niet slaagde kan op dinsdag 27 augustus 2013 deelnemen aan de tweede sessie van het examen. Het examen wordt twee keer per jaar georganiseerd en bestaat uit twee delen. Wie aan de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde wil beginnen, dient eerst voor het examen te slagen.

Zie ook:

Reacties niet toegestaan.