Recentelijk heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten dat de mogelijkheden tot het bleken van tanden met ingang van 1 november 2012 wordt ingeperkt. Per die datum kan men alleen nog zijn/haar tanden laten bleken in officiële tandartspraktijken. Bovendien wordt de toegestane hoeveelheid waterstofperoxide in de gebruikte bleekmiddelen aan banden gelegd. Die mag nog maar maximaal 6% bedragen.

Het bleken van tanden wordt gebonden aan strengere regels. Vanaf 1 november mag alleen nog in tandartspraktijken worden gebleekt. De bleekmiddelen mogen maximaal 6 procent waterstofperoxide bevatten.

Tandbleekmiddelen met maximaal 0,1 procent waterstofperoxide mogen nog wel door drogisterijen en via internet worden verkocht, maar de Voedsel- en Warenautoriteit gaat de verkoop van deze middelen controleren.

Ook schoonheidssalons en vrijgevestigde mondhygiënisten mogen geen tandbleekmiddelen meer gebruiken met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide.

Tanden bleken aan banden gelegd

Zelf tanden radicaal bleken is niet meer mogelijk per 1 november 2012

Richtlijnen voor tanden bleken

Gespecialiseerde klinieken gebruiken nu middelen met 15, 25 of 35 procent waterstofperoxide. Daarmee worden snelle resultaten geboekt. De klinieken zeggen dat tanden door een behandeling van zo’n anderhalf uur echt witter worden. Na 1 november zullen ook zij terug moeten naar bleekmiddelen met maximaal 6 procent waterstofperoxide en moeten ze een tandarts in dienst hebben.

Volgens deskundigen leidt ook een oplossing van 6 procent tot wittere tanden, al kost dat wel meer tijd. Mensen moeten dan bijvoorbeeld ‘s nachts een bitje met bleekgel dragen.

Met de nieuwe norm van de NVWA sluit Nederland aan bij Europese richtlijnen die onlangs door de Council of European Dentists zijn vastgesteld.

Wildgroei aan tandbleekklinieken (VIDEO)

Zelf tanden bleken per 1 november beperkt mogelijk (VIDEO)

Professionaliteit

De koepelorganisatie van Nederlandse tandartsen, de NMT, is blij met de nieuwe normen. “Bleken is niet zonder risico’s en die risico’s kan een patiënt niet goed overzien. De tandarts kent en beoordeelt de mondgezondheid en kan bekijken of tanden bleken verantwoord is. Daarom is het belangrijk dat producten of behandelingen met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide alleen verkrijgbaar zijn via de tandarts.”

Jelle Bartels van Perfect Smile, een keten van tandenbleek-klinieken: “Dat straks alleen tandartsen nog mogen bleken, is begrijpelijk. Dat vergroot de veiligheid en de professionaliteit van onze branche. Nu mag iedereen bleken, ook mensen zonder tandheelkundige opleiding. De laatste jaren zijn steeds meer salons en gezondheidscentra dat gaan doen. Die ontwikkeling vinden ook wij zorgelijk.”

Toch noemt hij het aan banden leggen van de bleekpraktijken een harde klap voor de klinieken. “Met de 6-procents-norm brengen ze van het ene op het andere moment een hele branche in de problemen, terwijl ik nog geen enkel onomstotelijk bewijs heb gezien dat bleken met hogere peroxidewaarden schadelijk is.”

De regels per 1 november 2012

  • Tandbleekmiddelen die tot maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen uitsluitend aan tandartsen worden verkocht. Tandartsen, of mondhygiënisten die onder rechtstreeks toezicht van de tandarts werken, mogen de producten alleen gebruiken bij personen van 18 jaar of ouder.
  • Tandbleekmiddelen die tot 0.1% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen vrij aan consumenten worden verkocht. ‘Vrij’ wil zeggen: door ondernemers in drogisterijen, bleekshops, schoonheidssalons en via internet.
  • Op verpakkingen van tandbleekmiddelen die meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten of afgeven moet de exacte concentratie waterstofperoxide (H2O2) die aanwezig is, of de concentratie die uit andere verbindingen of mengsels vrijkomt, in procenten vermeld worden.
  • Ondernemers die tandbleekmiddelen verhandelen, moeten ervoor zorgen dat de producten veilig zijn en aan alle wettelijke eisen voldoen.
  • Vrijgevestigde mondhygiënisten en schoonheidsspecialisten mogen geen producten gebruiken met een waterstofperoxidegehalte hoger dan 0,1%. Dat mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten binnen een tandartspraktijk.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt toezicht op de toepassing van deze producten in de medische sector. De NVWA houdt toezicht op het verhandelen van de middelen via winkels, salons, internet en dental depots.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Zie ook:

Bron van dit artikel: Bleken van tanden aan banden (NOS, 21 juni 2012)

Reacties niet toegestaan.