Tandarts in Gambia: een nobel initiatief

We doen natuurlijk ons best bij te blijven wat er zoal gebeurt in de wereld van de tandheelkunde en ook bij tandartsen in Nederland. Zo lazen we afgelopen weekend over het bijzondere initiatief van een aantal vrijwilligers van de Stichting Westland4Gambia die in Gambia (West-Afrika) een tandartspraktijk gaan opzetten.

Het project heet “Teeth4All” en onder deze vlag zal de rijdende tandartspraktijk vanaf maart 2013 in Gambia worden ingezet. Omdat tandzorg in Gambia een groot probleem is en goede zorg begint aan de basis, doet het project er alles aan om zoveel mogelijk kinderen te helpen met de ontstekingen en achterstanden in hun gebitten en kinderen te leren preventief hun tanden te poetsen.

Doel is om de rijdende tandartspraktijk uiteindelijk over te dragen aan een Gambiaanse tandarts, terwijl Nederlandse tandheelkunde studenten en actieve en gepensioneerde tandartsen deze lokale tandarts adviseren, assisteren en verder kennis overdragen.

In onderstaande YouTube-filmpje zie je de teaser met opnames uit 2010:

 

Westlands tandartsbusje op weg naar Afrika

WESTLAND – Zo’n honderd Westlanders duwden zaterdag zes auto’s van het Wilhelminaplein in Naaldwijk af, richting Afrika. Om precies 10.00 uur vertrokken zes auto’s met Westlandse vrijwilligers naar Gambia. Zij gaan voor Stichting Westland4Gambia in dat land een tandartspraktijk opzetten.

Eén van de auto’s is omgebouwd tot rijdende tandartspraktijk. Deze zal in Gambia worden bemand door een tandarts. Hij gaat de bevolking helpen om van hun gebitsklachten af te komen. Daarnaast wil hij de kinderen leren tandenpoetsen en hun ouders overtuigen van het belang hiervan. Ook probeert hij zijn kennis over de brengen op Gambiaanse leerlingen tandheelkunde, zodat zij zich ontwikkelen en op den duur hun landgenoten kunnen helpen.

In Gambia is de zorg voor het gebit heel slecht. En dus ook het gemiddelde gebit. ‘Er is misschien één tandarts voor een gebied zo groot als Zuid-Holland’, zegt de Westlandse tandarts Arjan Starrenburg, één van de deelnemers aan de actie. ‘Dus de kennis over goede tandzorg is er belabberd. Wanneer kinderen kiespijn hebben krijgen ze bij wijze van spreken een snoepje.’

Burgemeester

Alle auto’s worden tijdens de reis bemand door een team van twee á drie personen. De reis van Naaldwijk naar Gambia is 7000 kilometer en zal twee weken duren. Zaterdagochtend werd  afscheid genomen op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Eén van de uitzwaaiers was burgemeester Sjaak van der Tak.

Stichting Westland4Gambia organiseert regelmatig projecten om de Gambiaanse bevolking verder te helpen. De auto’s van het transport blijven in Gambia. Naast de mobiele tandartspraktijk zijn er twee families die een auto als taxi krijgen om zodoende weer zelfstandig inkomen te kunnen vergaren. Twee busjes zijn geschonken aan Gambiaanse ziekenhuizen die de voertuigen gaan inzetten als tweede ambulance. De laatste auto blijft in eigen beheer van de stichting als vervoersmiddel voor de tandarts.

Bron van dit artikel: “Westlands tandartsbusje op weg naar Afrika
(OproepWest.nl, 16 februari 2013)

Bekijk onderstaande video op YouTube van het vertrek van het tandartsbusje naar Gambia:

 

Een korte video over de voorbereiding van het project:

 

Zie ook:

Originele artikel: Tandarts in Gambia: een nobel initiatief

Reacties niet toegestaan.