Slechte adem (halitose)

Veel mensen durven ons moeilijk iets te vragen over een slechte adem, of “halitose” zoals de medische term daarvoor is. In het dagelijkse leven is een slechte adem nog vaak een taboe. Tegen een onbekende zullen de meeste mensen niet snel zeggen dat hij of zij uit de mond stinkt. Maar ook bij bekenden is dat voor veel mensen een lastig iets. Zelfs binnen een relatie kan het een grote ergernis zijn, zo was enkele jaren geleden al in de kranten te lezen:

“Slechte adem partner grote ergernis”

15 mei 2008

“De grootste ergernis op het gebied van lichaamsgeur is de slechte adem van de partner. Dit blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift gezondNU.”

http://www.nu.nl/gezondheid/1568119/slechte-adem-partner-grote-ergernis.html

Ook kan een slechte adem een sollicitatie grondig verpesten:

“Slechte adem funest bij sollicitatie”

9 maart 2010 15:24

“AMSTERDAM aE” Een goed stel hersens in combinatie met een leuk uiterlijk geldt als succesformule voor sollicitaties, maar ook een frisse adem blijkt bijzonder belangrijk. Bijna de helft van de werkgevers geeft althans toe mensen met een slechte adem eerder af te wijzen.”

http://www.nu.nl/werk-en-prive/2201512/slechte-adem-funest-bij-sollicitatie.html

Gelukkig is er vaak een oplossing om van de slechte adem af te komen. In 90% van de gevallen is de slechte adem afkomstig uit de mond en niet, zoals veel mensen denken, vanuit de maag. De makkelijkste manier om te controleren of u een slechte adem heeft is door te likken aan de rug van uw hand, dat even te laten drogen en daaraan te ruiken. Wat u dan ruikt is ook wat anderen bij u kunnen ruiken.

Een paar belangrijke tips als u het idee heeft een slechte adem te hebben:

  1. Bespreek het met uw tandarts of mondhygieniste. Hij of zij is de aangewezen persoon om u van uw probleem af te helpen. Tandsteen, ontstekingen en caries kunnen een oorzaak van slechte adem zijn.
  2. Zorg voor een schone mond. Tweemaal daags poetsen en iedere dag stokers of ragers gebruiken houdt de mond schoon en voorkomt nare geurtjes van alle bacterien.
  3. Poets uw tong, of beter nog, gebruik een tongschraper. Achterop de tong zitten veel bacterien die met normaal tandenpoetsen niet verdwijnen. Als u snel moet kokhalzen dan kan het helpen om de tong ver uit te steken bij het gebruik van de tongschraper. Wat ook kan helpen is om iets te eten met een harde en schurende consistentie, zoals crackers of muesli. Deze etenswaren schrapen de tong als het ware schoon.
  4. Gebruik een mondspoelmiddel, maar met mate. Gebruik liever geen spoelmiddel met alcohol; dat droogt de mond uit en daardoor ontstaat sneller een mondgeur.

In het volgende filmpje wordt dit alles nog eens goed en met een knipoog besproken:

Wanneer wij er als tandarts niet uitkomen dan bestaat er de mogelijkheid te worden doorverwezen naar een spreekuur, speciaal voor mensen met slechte adem. Het onderstaande filmpje geeft meer informatie daarover:

Zie ook: http://www.umcg.nl/NL/Zorg/Professionals/Starthalitosespreekuur.aspx

Reacties niet toegestaan.