Snoep... Snoep en nog een snoep tijdens Sint Maarten op 11 november

Sint-Maarten wordt niet overal op dezelfde wijze gevierd. In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd, in andere worden vreugdevuren ontstoken.

Algemeen is de lampionnentocht. Deze komt het meest voor in Nederland in de noordelijke provincies en in Noord-Holland (keuvelen genoemd). De kinderen maken lampionnen of hollen suikerbieten (vergelijk Jack-o’-lantern) uit en gaan met de lichtjes langs de deuren.

Daar zingen ze speciale Sint-Maartensliedjes en krijgen in ruil snoep of fruit. Vroeger werd het lichtje rondgedragen in een uitgeholde biet. Hoewel dit nog gedaan wordt, zijn kleurige, door de kinderen gemaakte, lampionnen nu het meest gebruikelijk.

In Nederland worden de lampionnen vaak tijdens de schooltijd gemaakt, bijvoorbeeld in de les handenarbeid. Tegenwoordig worden de lampionnen veelal met behulp van batterijen verlicht. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van de foekepot om de liedjes die bij de rondgang werden gezongen te begeleiden. Het Sint-Maartensgebruik werd toen ‘foekepotterij’ genoemd.

(Bron: Wikipedia)

Er zijn veel verschillende Sint Maartenliederen in omloop, maar de bekendste bij veel kinderen is deze:

Sint Maarten, Sint Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan.

Een ander bekend liedje is:

11 november is de dag,
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje,
11 november is de dag,
dat mijn lichtje schijnen mag.

Onder tandartsen is er een alternatieve versie van dit Sint-Maartensliedje. Die gaat als volgt:

12 november is de dag,
dat de tandarts, dat de tandarts,
12 november is de dag,
dat de tandarts boren mag.

Dat is erg overtrokken maar er zit wel iets van waarheid in. De opbrengst van een uurtje Sint Maarten lopen in de wijk liegt er in namelijk niet om: Snoep… Snoep en nog eens snoep!! (Met hier en daar iets gezonds in de vorm van een mandarijn of een appel).

Snoep... Snoep en nog een snoep tijdens Sint Maarten op 11 november

Snoep… Snoep en nog een snoep tijdens Sint Maarten op 11 november

Als tandarts willen wij tradities in ere houden, maar met de huidige kennis weten we ook dat het eten van snoep niet bevorderlijk is voor tanden en kiezen. Hoewel het bewezen is dat het beter voor het gebit is om alle snoep in zo kort mogelijke tijd naar binnen te werken, willen wij dit aan de andere kant niet stimuleren.

Daarom hebben wij van Wijsman en Koster Tandartsen een leuke actie bedacht voor de kleine patiëntjes die op vrijdag 11 november in de avond langs de deuren gaan snoep op te halen:

Alle kinderen die patiënt zijn bij ons, mogen vrijdagmiddag 11 november a.s. tussen 14:00 en 16:00 uur aan de balie een kleine attentie ophalen die wél goed is voor de tanden.

Reacties niet toegestaan.