AED

Afgelopen vrijdag 9 september heeft de eerste groep van het team Wijsman en Koster de herhalingstraining voor het gebruik van de AED gevolgd.

Voorafgaand aan de praktijktraining, moest iedereen een digitale online training met succes afsluiten. Hierin kwamen de volgende onderdelen aan bod:

  • Vitale lichaamsfuncties
  • ABCDE & AVPU-methode
  • Bewustzijnsstoornissen
  • Ademhalingsstoornissen
  • Reanimatie
  • Gebruik AED
  • Gebruik beademingsmasker

Met veel humor presenteerde trainer Jan Lankwarden van Escape Opleidingen de materie aan de hand van de AVPU-methode (Alert / Verbal / Pain / Unresponsive) en de ABCDE-methode (Airway / Breathing / Circulation / Disability / Esposure). Dit zijn methoden zijn ontwikkeld voor niet-professionele hulpverleners die slechts incidenteel hulp verlenen in de praktijk.

AED

Hij gaf veel voorbeelden en liet diverse video’s zien. Zo werd heel duidelijk wanneer je moet overgaan op reanimatie en de hulpdiensten moet inschakelen.

Het bleef niet alleen bij theorie: er moest ook flink geoefend worden op “Bert”, de reanimatiepop die Jan had meegebracht.

Bert

Het blijkt dat als omstanders niets doen voor een slachtoffer van een hartstilstand, de overlevingskans met ongeveer 10% per minuut afneemt. Echter, als omstanders meteen met reanimatie beginnen en dit volhouden, daalt de overlevingskans met slechts 3% tot 4% per minuut. Met dit tempo blijft de overlevingskans na ongeveer 10 minuten reanimeren tenminste 60%.

Zonder een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de buurt ligt de kans op overleven bij een hartstilstand tussen de 5% en de 10%. Met gebruik van een AED in de eerste minuten stijgt deze kans tot zo’n 70-80%.

Omdat elke week zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen en dit tenslotte ook in de tandartspraktijk kan voorkomen is het verplicht dat een aantal medewerkers deze training volgen.

De groep is in tweeën gedeeld, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt en kan oefenen.

Oefenen met de AED en reanimatie in de praktijk

Dit zeiden enkele deelnemers van de eerste groep over de training:

Leerzaam!” (Mariska)

Heel duidelijk, veel informatie die we nog niet hadden gehad.” (Miranda)

Hartstikke duidelijk” (Max)

Doordat Jan meer dan 200 reanimaties in de prakijk heeft uitgevoerd, wist hij heel veel te vertellen. Ik heb weer een boel nieuwe dingen geleerd.” (Suzanne)

Reacties niet toegestaan.