Vergoedingen tandarts 2013

Het einde van het jaar nadert en de eerste berichten van verzekeraars over de vergoedingen in 2013 druppelen binnen. Helaas heeft de NZA, de overheidsinstelling die prijzen voor de tandartsen vast stelt, nog geen definitieve tarieven naar buiten gebracht.

Voor sommige verzekeraars is het echter al duidelijk wat er in 2013 zal gaan gebeuren. Vooral bij Menzis lijken de voorwaarden voor de patienten er niet beter op te worden.

Uit: Telegraaf woe 24 okt 2012,

Tandartsen boos over tarieven Menzis

“Tandartsen zijn verontwaardigd dat zorgverzekeraar Menzis op zijn website al de mondzorgvergoedingen voor 2013 gepubliceerd heeft, terwijl de officiele tarieven nog niet vaststaan.

Meerdere tandartsen roeren zich op sociale media over de lijst van de zorgverzekeraar. „Knap dat ze al weten wat ze gaan vergoeden zonder prijzen officieel te weten”, schampert tandarts Roel de Maat uit Arnhem. „Hoe kan het zijn dat Menzis kan vertellen welk percentage ze van de prestaties gaan vergoeden?” valt plaatsgenoot Ravin Raktoe hem bij.

Opmerkelijk dat Menzis al iets gepubliceerd heeft wat nog niet definitief is”, vindt een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. „We zijn samen met een aantal andere partijen nog in gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de tarieven.”

Onlangs werd al bekend dat de NZa de tarieven in 2011 als uitgangspunt neemt voor volgend jaar, zegt de NMT-zegsvrouw. „De prijzen worden geindexeerd ten opzichte van vorig jaar. De verwachte inflatie van 2012 en 2013 wordt daarin meegerekend.” Haar verwachting is dat de zorgautoriteit volgende week de lijst definitief maakt.

Zie verder: De Telegraaf 

Menzis hanteert een systeem waarbij een percentage van een behandeling vergoed wordt. Op hun website staan de nieuwe plannen beschreven. Deze percentages worden in pakket 1 en 2 verhoogd van 75% naar 80%. In pakket 3 worden de percentages vrijwel allemaal verlaagd. Een kroon wordt nog voor maar 50% vergoed. De mensen achter de website vergelijkmondzorg.nl hebben een duidelijk overzicht met de vergelijking tussen 2011 en 2013 gemaakt. (zie ook hun blog)

Na het debacle van de vrije tarieven hopen wij als tandartsen dat de nieuwe “vaste” tarieven wat rust gaan brengen in de belangrijke relatie tussen patient en tandarts. De relatie tussen de tandartsen en verzekeraars is helaas door allerlei uitlatingen in de media erg verslechterd. Een uitzending van Kassa begin 2012 gaf daar een goed beeld van:

Een vervolg daarop kwam afgelopen maand:

In 2012 hebben wij er voor gekozen om de tarieven op het niveau van 2011 te houden. Daarmee waren wij de op een na goedkoopste tandarts van Apeldoorn.

Zodra wij meer duidelijkheid hebben over de nieuwe tarieven in 2013 dan zullen wij u daarvan op de hoogte brengen.

Zie ook het ADVGZ voert no-claim in voor aanvullende polis

 

Reacties niet toegestaan.