Tanden bleken

In onze praktijk bieden wij twee bleekmethoden aan, “Thuisbleken” en “In de praktijk bleken”.

Thuis je tanden bleken

Voor de thuisbleekmethode maken wij tijdens een eerste afspraak afdrukken van uw boven- en onderkaak om dunne “bleek-bitjes” te maken. Deze bitjes worden zo gemaakt dat er ruimte zit voor een bleekgel op de plaatsen waar de tanden gebleekt moeten worden. Hoe preciezer deze bitjes passen, hoe beter de werkzaamheid en hoe minder schade aan het tandvlees.

Tijdens een tweede afspraak krijgt u eerst een gebitsreiniging om alle oppervlakkige aanslag te verwijderen. Vervolgens krijgt u alle instructies bij de bitjes en de bleekgel (6% Waterstofperoxide). De bitjes dienen thuis minimaal 2 uur, of een hele nacht gedragen te worden. Na 5 tot 10 keer dragen bereiken de meeste mensen de door hun gewenste kleur.

Tanden bleken in de praktijk

Wanneer een goed en langdurig resultaat gewenst is dan is “in de praktijk bleken” geen goede optie meer. Sinds 2012 is het niet meer toegestaan om met hoge concentraties waterstofperoxide te werken. Voorheen kon met 30% waterstofperoxide gewerkt worden waardoor binnen een uur een mooi resultaat haalbaar was, maar met kans op schade. In de praktijk mag nu nog maar 6% gebruikt worden, gelijk aan de “thuisbleek” methode. Het resultaat is hierdoor beduidend minder dan de thuis bleek methode.

Veel gestelde vragen

 1. Is bleken veilig?
  Ja, mits veilig en professioneel en met mate uitgevoerd. Sinds de nieuwe wetgeving uit 2012 mag er nog maar met 6% waterstofperoxide gebleekt worden. Deze concentratie is relatief veilig in gebruik mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.

 2. Is bleken gevoelig?
  De behandeling zelf is niet gevoelig. Na de behandeling kunt u gedurende enkele uren tot dagen gevoeligheid voor koude en warme dranken ervaren.

 3. Is bleken schadelijk?
  De veiligheid van waterstofperoxide is onafhankelijk vastgesteld en beoordeeld door de US Food & Drug Administration (FDA). Bij veilig gebruik zal er geen schade aan uw tanden optreden. Overbehandeling kan echter tot schade leiden. Het kan daarom voorkomen dat wij u om die reden bleken afraden.

 4. Hoe lang blijven mijn tanden wit?
  Uw tanden zijn net zo individueel en uniek als uzelf en daarom verschillen de resultaten. Over het algemeen duurt het twee tot drie jaar voor uw tanden en kiezen weer hun eigen kleur hebben. Slechte mondhygiëne, roken en het gebruik van veel koffie, rode wijn etc zal de duurzaamheid van de behandeling negatief beïnvloeden.

 5. Is deze behandeling voor iedereen geschikt?
  Wettelijk gezien is bleken pas toegestaan vanaf 18 jaar. Verder heeft bleken weinig nut als iemand veel kronen en/of vullingen in de voortanden heeft. Bij extreme gevoeligheid van tanden is het verstandig deze gevoeligheid eerst te behandelen. Verder zijn er geen zaken waarom iemand zijn tanden niet zou kunnen laten bleken.

 6. Hoe lang duurt een behandeling?
  Thuisbleken duurt 5 tot 10 dagen. In de praktijk bleken duurt anderhalf uur, maar met minder resultaat.

 7. Wat kost bleken?
  Voor beide methoden rekenen wij in totaal 285 euro, inclusief gebitsreiniging, materialen en techniekkosten. Voor de thuisbleek methode is het op de lange termijn goedkoper, omdat de bitjes hergebruikt kunnen worden en alleen nog de bleekgel gekocht hoeft te worden. Deze kost ongeveer 25 euro om alles weer “op te frissen”. Bijbehorende codes zijn: 2xM03 (Gebitsreiniging) en 2xE97 (Uitwendig bleken per kaak). Er zijn vrijwel geen verzekeraars die bleken vergoeden.

 8. Hoe wit worden mijn tanden?
  Dit verschilt erg van persoon tot persoon. Gemiddeld worden tanden 4 tot 8 tinten lichter. Bij thuisbleken gaat dit geleidelijk waardoor het resultaat soms slecht te zien is. Bij het “in de praktijk bleken” wordt vooraf en achteraf de kleur met een kleurkaart bepaald.

 9. Zijn er nog andere methoden voor bleken?
  Helaas niet.

Pas op voor allerlei commerciële “niet tandheelkundige” bedrijven die een bleek behandeling aanbieden zonder gebruik te maken van waterstofperoxide. Het bleken van tanden en kiezen kan helaas alleen maar met middelen waarin waterstofperoxide zit. Onlangs is er bij Tros-Radar uitgebreid aandacht geschonken aan tanden bleken.

Zie: