Implantaten

Wanneer een tand of kies verloren is gegaan kan deze door een implantaat met kroon vervangen worden. Een implantaat functioneert vrijwel gelijk aan de eigen tand of kies. De kauwfunctie en esthetiek zijn met een implantaat weer voor 100% hersteld.

Het vooronderzoek

Voor het slagen van de behandeling is het van belang dat er gegevens over uw gezondheid bekend zijn. Denk hierbij aan het gebruik van medicijnen, ziektes en eventuele allergieën.

De tandarts bekijkt de toestand in de mond en aanvullend wordt er een röntgenfoto gemaakt van uw kaak.

Röntgenfoto implantaat

Met deze gegevens kan de tandarts beoordelen of een implantaat mogelijk is. Als de mogelijkheid er is om te implanteren leggen we de hele procedure uit hoe de behandeling zal gaan verlopen en worden de kosten besproken, zodat u vooraf weet wat u kunt verwachten.

Ook voorzien wij u van een informatiepakket, een recept voor mondspoelmiddel en preventief een antibioticakuur.

Plaatsing van een implantaat

Het plaatsen van een implantaat duurt ongeveer 30 minuten. Voor de gehele behandeling wordt meestal 1 uur uitgetrokken.

Eerst wordt een plaatselijke verdoving gegeven. Nadat de verdoving is ingewerkt wordt er een klein sneetje in het tandvlees gemaakt en wordt het tandvlees opzij geschoven.

Vervolgens wordt er met een klein boortje een gaatje in het kaakbot gemaakt. De diepte en de diameter van het gat is afhankelijk van de maat van het implantaat.

Na het boren van het gaatje wordt het implantaat geplaatst.

Tandheelkundig implantaat van titanium steriel verpakt

Als het implantaat geplaatst is wordt vervolgens een afdekschroefje op het implantaat geschroefd.

Tenslotte wordt het tandvlees gehecht. De hechtingen zijn oplosbaar, dus u hoeft daar niet voor terug te komen. Hierna volgt de rustperiode.

Bekijk onderstaande film van het plaatsen van een implantaat in onze praktijk.

Rustperiode

Na het inbrengen van de implantaten volgt de rustperiode. De duur van de rustperiode is ongeveer 6 tot 12 weken, afhankelijk van locatie en botdichtheid.

Deze rustperiode is ervoor bedoeld, om het bot de gelegenheid te geven aan de implantaten vast te groeien. Tijdens de rustperiode is het belangrijk dat de plek waar het implantaat zit, goed schoon gehouden wordt.

Plaatsing van de kroon op het implantaat

Na de rustperiode kan de kroon geplaatst worden. Hiervoor maken wij eerst een afspraak om de kroon “op te meten” bij de tandarts en voor het bepalen van de kleur bij onze tandtechnicus.

Het inmeten van de kroon gebeurt met een digitale 3D-scanner die het werk van de vroegere afdrukken vervangt. Er wordt een scan gemaakt van de locatie van het implantaat, de tegenoverliggende kaak en de beet.

3D scan t.b.v. kroon

Na de scan wordt er door de tandtechnicus een aantal foto’s gemaakt om de kleur te kunnen bepalen voor de kroon. Na twee weken is de kroon klaar en kan de kroon definitief geplaatst worden.

De kronen worden met een schroefje vastgezet in het implantaat. Hierna voelt de kroon op het implantaat vrijwel gelijk aan als een eigen tand of kies.

Onderstaande video laat zien hoe uiteindelijk de kroon wordt ontworpen, gefabriceerd en op het implantaat geplaatst.

Hygiëne implantaten

Een goede mondhygiëne is van groot belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen om schoon te maken zijn de overgangen van het implantaat naar het tandvlees.

Hiervoor adviseren wij een elektrische tandenbortsel en ragertjes. Indien men deze gebieden zorgvuldig schoonhoudt, blijft het tandvlees gezond en sterk en zal een implantaat een zeer lange tijd meegaan.