Facings

Facings

In dit voorbeeld was sprake van een asymmetrisch aanzicht van de tanden door afwezigheid van één grote snijtand in de bovenkaak. Dit veroorzaakte een storend lengteverschil. Daarbij was tevens slijtage opgetreden waardoor de tanden erg kort zijn geworden. De natuurlijke lengte-breedte verhouding was verloren gegaan.

Als eerste optie wordt hierbij orthodontie en het bijplaatsen van de missende snijtand door middel van een implantaat met kroon besproken. In dit geval was dat voor meneer niet wenselijk.

In een casus als onderstaande is het overleg tussen tandarts en tandtechnicus zeer belangrijk. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom wij een tandtechnicus werkzaam hebben binnen onze praktijk en geen gebruik maken van een externe tandtechnicus.

Onderstaande foto’s illustreren de procedure voor het plaatsen van facings:

Facings Facings

De patiënt heeft een duidelijk verschil in lengte tussen de voortanden en teveel aan tandvlees. Het doel is de tanden in een symmetrische stand en lengte te maken. Deze patiënt mist 1 snijtand waardoor het een asymmetrisch aangezicht geeft.

Facings Facings

Op bovenstaande afbeeldingen is het resultaat te zien van een tandvleescorrectie waarbij tandvlees wordt verwijderd en het zichtbare deel van de tand wordt vergroot.

Facings

Een wax-up of proefopstelling is een fijne manier om samen met de patiënt het gewenste eindresultaat te bepalen. Bij deze proefopstelling wordt het geplande resultaat vooraf bij de patiënt in de mond geprobeerd. Dit kan de patiënt en de tandarts helpen bij het bepalen van het behandeldoel. Op de foto wordt een nieuwe situatie in was gemodelleerd (wax-up) en die wordt tijdelijk in de mond geplaatst.

Facings

Vervolgens beslijpt de tandarts de tanden zodat er ruimte wordt gecreëerd voor het plaatsen van de nieuwe facings. Tijdens het beslijpen kunnen de tanden soms wat gevoeliger zijn. Dit komt omdat de tandarts wat tandweefsel weg zal moeten slijpen om ruimte te krijgen voor de minimale dikte van de facings van 0.4mm. Indien gewenst kan dit met verdoving worden gedaan.

Facings

De facings worden door onze tandtechnicus eerst in was gemaakt, waarna ze door een omzettingsprocedure worden geperst in keramiek en in een kleur worden gemaakt die perfect aansluit bij de rest van het gebit.

Facings

Onze tandtechnicus past de facings bij de patiënt en indien nodig worden de facings verder aangepast voor een perfect eindresultaat.

Facings

De tandarts plaatst de facings vaak onder rubberdam, dit is een rubber lapje dat over de tanden wordt gespannen, wat ervoor zorgt dat er geen vocht bij het plaatsen (cementeren) van de facings kan komen. De tanden en de binnenkanten van de facings worden met een zuur behandeld en voorzien van een hechtlaag. Daarna worden de facings met een dun laagje cement op de tanden geplakt. Het cement wordt uitgehard met een UV-lamp.

Facings

Nadat de facings zijn geplaatst heeft het tandvlees enige tijd nodig om te herstellen. Dit kan na de behandeling even een geïrriteerd gevoel geven. Het advies is in het begin het tandvlees te poetsen met een zachte tandenborstel.

Facings

Het tandvlees na herstelperiode: mooi roze en sluit prachtig aan op de nieuwe facings. Het onderhoud van facings is hetzelfde als dat van normale tanden en kiezen (poetsen, flossen etc.).

Facings

En een heel tevreden patiënt: hierboven ziet u de oude en nieuwe situatie.