Esthetische Tandheelkunde

Esthetische Tandheelkunde

Voor het behandelen van esthetische wensen kan globaal gekozen worden uit twee opties:

Wij kunnen op basis van uw wensen en de noodzakelijke aanpassingen u hierin adviseren.

Porseleinen restauraties worden door onze tandtechnicus gemaakt. De duurzaamheid van porseleinen restauraties is groter dan die van composiet restauraties. Om de behandeling zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen maken wij gebruik van een vast protocol. Hieronder laten wij u zien hoe onze werkwijze is.

Wij starten met het vastleggen van de bestaande situatie met afdrukken en foto’s en het bespreken van de wensen en mogelijkheden.

In onderstaand voorbeeld ziet u tanden met meerdere verkleuringen door vullingen en slijtage op de snijranden.

De tandtechnicus maakt op basis van de wensen een proefmodellatie, beter bekend als een “mock-up”. Hierbij wordt getracht om de natuurlijke lengte en breedte verhoudingen van de tanden weer te herstellen. De mock-up wordt gemaakt met een malletje waarmee het voorstel bij de patiënte in de mond geplaatst kan worden (mock up). Zo krijg je een realistisch beeld van de nieuwe situatie.

Het resultaat van de mock-up wordt vastgelegd op een foto. Hiermee kan nog voordat er echt werk in de mond gedaan is, al een beeld worden gegeven van het eindresultaat.

Als de mock-up naar wens is wordt de behandeling ingepland. Alle oude vullingen worden verwijderd en er wordt ruimte gemaakt voor de benodigde dikte van het porselein (minimaal 0.4mm). Dit gebeurt meestal met verdoving en indien gewenst is er een koptelefoon met muziek beschikbaar.

Esthetisch gezien is het mooi wanneer de horizontale lijn van de tanden gelijk loopt met de horizontale lijn door de ogen. Voor het vastleggen van deze lijnen, maken we gebruik van een extra-orale beetregistratie. De relaties die daarmee zijn vastgelegd neemt de tandtechnicus over in de articulator, een hulpmiddel dat de bewegingen van de kaak nabootst.

De tandarts neemt vervolgens afdrukken van boven en onderkaak.

De tandtechnicus giet deze afdrukken uit in gips en maakt er modellen van.

Om ervoor te zorgen dat de patiënte nu niet met een “lege” mond naar huis gaat, wordt er een noodvoorziening van kunststof in de mond geplaatst. Deze overbrugt de periode die de tandtechnicus nodig heeft om de nieuwe kronen te vervaardigen.

Als de kronen klaar zijn, komt de patiënt voor een pasafspraak bij de tandtechnicus. Hij haalt de noodvoorziening uit de mond en past de nieuwe tanden. Hierbij wordt gekeken naar kleur, vorm en of er voldaan is aan de verwachtingen van de patiënt. Eventuele correcties worden gelijk uitgevoerd.

Als alles naar wens is plaatst de tandarts de kronen of facings met een definitief cement. In dit voorbeeld is één kroon geplaatst en drie facings.

Het eindresultaat wordt ook weer vastgelegd.

Een tevreden patiënt en een net zo tevreden tandarts en tandtechnicus! Een mooi en duurzaam eindresultaat.